Linkovi
Blog
četvrtak, listopad 9, 2008
Odlučio sam odabrati svojih top 10 zatvorskih filmova.
Pravila su sljedeća: 1. Velik dio filma ili najbitniji dio se mora odigravat u zatvoru
2. Ratni zatvori i logori se ne računaju, znači otpadaju filmovi tipa: (Schindler's list, Stalag 17, The great escape, Bridge on the river Kwai, La vita e bella i sl.) 3. Ne računaju se filmovi koji su "stilski" slični zatvorskom filmu ali se ne događaju u zatvoru, poput: (Oldboy, The Rock, Escape from New york i sl.) 4. Klasična zatvorska tema može biti i upakirana u animirani, Sf ili neki drugi žanr, filmovi tipa: (Chicken run, Alien 3, Fortress, Wedlock i sl.)


Evo mog izbora:

1. Shawshank redemption, r: Frank Darabont, (1994)
Do današnjeg dana neprikosnoveni autoritet među zatvorskim filmovima, ovo remek djelo je trebalo spakirati svih 7 Oscar nominacija umjesto androgenog Shakespeare in love. Pravi zatvorski film koji se skoro u cjelosti odvija unutar sivih zidina opasanih ogradom. Izvrstan scenarij, izvrsna naracija, izvrsne uloge ga čine najboljim zatvorskim filmom. Korisnici imdb-a su ga ocjenili kao najbolji film svih vremena.
Meni nije vjerojatno u prvih 100, možda ni 200, ali to ne umanjuje njegovu vrijednost.
Nagradno pitanje: Kako se zove mali meksički grad u kojem se protagonisti nađu na kraju filma?


2. Papillon, r: Franklin J. Schaffner, (1973)
Steve McQueen i Dustin Hoffman u vukojebini, bogu iza nogu, vručina, kukci i multipli pokušaju bijega zapakirani u simboličan i egzestencijalan kraj koji govori o nepobjedivosti ljudskog duha. Imali šta bolje?
Uloge su kao i uvijek kod ovakvih glumčina odlične, fotografija još bolja a režija prekaljenog Schaffnera uvijek na mjestu svaku sekundu svakog kadra.


3. Escape from Alcatraz, r: Don Siegel, (1979)
Film baziran na istinitoj priči o jedinim ljudima koji su pobjegli iz ozloglašenog Alcatraza aka. The Rocka.
Cijela priča je još zanimljivija kad pogledamo epizodu odlične serije "Mythbusters" u kojoj znanstvenici pokušavaju bijeg u istovjetnim uvjetima i uspiju bez problema doći do San Francisca. Eastwood i Siegel opet skupa u sedlu donose još jedan klasik koji poput Papillona simbolično zaokružuje cijelu priču s jednim cvijetom - simbolom neuništivog ljudskog duha.


4. Cool Hand Luke, r: Stuart Rosenberg, (1967)
Zatvorski film koji sadrži jednu od najpamtljivijih scena u kojoj nedavno preminuli, ali nikad zaboravljeni velikan Paul Newman pokušava pojesti mali milijun tvrdo kuhani jaja da bi dobio okladu i podigao moral zatvorenicima. Cijeli film je testament ljudske volje i otpora unatoč što svaki čovjek ima "točku pucanja". Paul Newman je kao i mnogo puta prije i kasnije iznio cijeli film na svojim leđima. Jedan od najboljih filmskih plakata.


5. Birdman of Alcatraz, r: John Frankenheimer, (1962)
Film o čovjeku koji je cijeli svoj vijek u zatvoru bio primoran provesti u samici. Čovjek bez nade koji gubi dane i godine u strahu, depresiji i beznadici. Čovjek čiji su život spasile ptice i briga o tim plemenitim bićima kojima je samo trzaj krila dovojan da dođu do slobode. Odličan kontrast likova, radnje, drame i naravno neizbježne slobodarske simbolike.


6. American History X, r: Tony Kaye, (1998)
Još jedno zatvorsko remek djelo nastalo u 90-tima je promoviralo mladog redatelja Tony-ja Kayea u "novu bijelu nadu" ali nažalost ostalo je samo na tome. Kaye se okrenuo dokumentarcima poput izvrsnog "Lake of fire" ali nije više zaigrao u igranoj formi. Šteta! Jer ćeova sirova crno-bijelo u boji epopeja o mražnji, rasizmu, usponu i padu zaluđenog mladog čovjeka izdržati testu vremena i potvrditi se kao uvijek rado gledan film. Film koji se bavi i važnim pitanjima o rasi, silovanju, odrastanju i ideologiji.


7. In the name of the father, r: Jim Sheridan, (1993)
Moćna drama koja drma temelje i vjerodostojnost pravosudnog sustava donoseći iznimnu priču o nevinom čovjeku koji je osuđen zbog multiplog politički obojanog ubojstva. Sitni kriminalac se bori protiv sustava, stavljajući sve što ima na rub, da bi dokazao nevinost svima koji su ga otpisali. U zatvoru je i njegov otac tako da film postaje grčevita alegorija roditeljske ljubavi i žrtve. Daniel Day Lewis pokazuje zašto je najbolji glumac svoje generacije, isto vrijedi za uvijek pouzdanog Petea Potelwaitha.


8. The Hurricane, r: Norman Jewison, (1999)
Vrhunska uloga Denzel Washingtona vrijedna Oscar nominacije u jednoj od najjačih konkurencija: (Kevin Spacey - American Beauty, Richard Farnsworth - Straight story - btw. trebao je dobiti, i Russell Crowe za Insidera). Denzel je svog drugog, tj. prvog Oscara za glavnu ulogu potvrdio par godina kasnije za Training day, a ja s osmim mjestom potvrđujem da nisam ostao imun na ovu snažnu dramu o iskrenom prijateljstvu usvojenog dječaka i osuđenog zatvorenika.


9. Midnight Express, r: Alan Parker, (1978)
Britanski film koji je dobro isprepadao hašišare diljem svijeta. Naime radi se o drami koja prati put naivnog mladića koji se pokašava zajebavati s svojom sudbinom krijumčareći hašiš iz Turske. Film se uglavnom bavi atmosferom i brutalnom disciplinom u trurskim zatvorima, pravdom izgubljenom u prijevodu kultura, izgubljenim snovima, korupcijom i najbitnije kulturološkim razlikama zbog kojih smo i iznova fascinirani različitosti svijeta u kojem živimo. Kroz sve se provlači i poznata genijalna glazba filmskog synth maga Giorgia Morodera.


10. The Green Mile, r: Frank Darabont, r: (1999)
Mlađi brat Iskupljenja u Shawshanku. Praktički neslužbeni "brat blizanac" je kao i Shawshank nastao od pera Stephen Kinga a režirao ga je Frank Darabont. I ovaj put su dramske linije priče snažne, dramski fokus sporednih likova odličan, a tečnost radnje još bolja. Darabont opet pokazuje izniman smisao za detalje u kadru, dok u odnosu na Shawshank ipak ublažuje ton radnje spretno vodeći film prema klasičnim Kingovski "nadnaravnim" i SF manirizmima.

Notable mention: Chicken run, Brubaker, Aliens 3, Chicago, Dead man walking, The longest yard, True crime...

Autor: Zujo
movie-maker @ 18:53 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare